PSM Tak Boleh Dimaafkan

Hati saya pedih melihat kekalahan memalukan negara : Rehan

BEKAS perejam tersohor negara, Rehan Mat Din menyifatkan Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) yang diterajui Datuk Ahmad Ismail tidak harus dimaafkan atas kekalahan memalukan skuad negara kepada Indonesia pada Sukan SEA XXVI bulan lalu.

“Hati saya amat pedih melihat kekalahan itu. Jika dulu kami jadikan Indonesia hanya sebagai lawan ‘pemanas badan’, tetapi hari ini sudah terbalik. Saya cukup malu dan tidak terlintas di fikiran saya ia boleh berlaku.
“Jadi, mereka (PSM) tidak patut dimaafkan. Sepatutnya, mereka harus malu dan bertanggungjawab kerana sudah mencalar dan memusnahkan imej negara. Sepatutnya, selaku pemimpin yang tahu tanggungjawab, mereka sudah mengundur diri secara terhormat,” katanya,

Rehan, 45, yang membantu skuad negara membawa pulang dua emas ketika pertama kali sepak takraw dipertandingkan di Sukan Asia Beijing 1990 berkata, dia percaya nasib malang yang berlaku ke atas sukan tradisi itu kerana kelemahan PSM dalam mengangkat martabat dan memajukan sukan tradisi itu.

Dia yang membentuk gandingan emas bersama Nordin Sabaruddin dan Malik Samsuddin mengakui sepak takraw hari ini hilang aura dan tidak semeriah seperti era 1970, 1980 dan 1990-an dengan pelbagai pertandingan yang mampu menarik minat orang ramai menyaksikannya.

“Siapakah yang patut dipersalahkan dengan perkembangan hari ini? Adakah PSM mahu menuding jari kepada pihak lain? Saya dan bekas-bekas pemain tidak mempunyai agenda. Kami tidak ada niat menjatuhkan sesiapa dan merampas kuasa dalam PSM.
“Apa yang kami mahu sebagai bekas pemain yang sayang dan cintakan permainan ini, hanya mahu ia segera dipulihkan. Kepimpinan yang ada sekarang patut berundur dan muka baru perlu diberi peluang untuk membuktikan kemampuan dalam mengangkat semula martabat permainan ini,” katanya.

Sumber : Berita Harian Online

16hb Dec 2011